Çarşamba, Temmuz 04, 2012

AZERBAYCAN RESPUBLİKASI PREZİDENTİ İLHAM ALİYEV CENÂBLARI'NA AÇIK MEKTUP

Hürmetli Prezident;
Siz ki; "Bir millet, iki dövlet" ta'rîfini tarihe ve Türk Milleti'nin hafızasına, altın harflerle yazan bir Baba'nın oğlu ve Türk Milletçiliği ve Türk Milliyetçiliğinin edebiyat-şiir ve musikî alanında beşiği konumundaki bir Türk Ülkesi'nin Prezidenti'siniz...
Babanız rahmetli ve şahsınızın varlığınızdan Türk Milleti olarak müftehîriz...
Çok Saygıdeğer Devlet Başkanı;
Size Türkiye'den sesleniyorum.
Bendeniz Türkiye'de, "Dünyayı Türkçe Okuyan Gazete" iddiasındaki Yeniçağ Gazetesi muharrirlerindenim.
Allah(c.c.)'ın; "Nûn! Yemîn olsun kaleme ve yazanların satır satır yazdıklarına." (Kalem-1) âyet-i celîlesi ile üzerine and içtiği, elimize nasîp ettiği kalem ve satır satır yazdıklarımızdan hareket ve cesâretle sizin kıymetli zamânınızı çalıyorum! Öncelikle bendenizi bağışlayın ve haddi aşmışlardan saymayın lütfen!...
Sayın Prezident;
Malûmlarıdır ki; ülkeler, milletler ve devletlerarası kültür alış-verişine engel, mümkün değildir. Bu alış-veriş ne kadar sağlam ve güçlü olursa ülkelerin-devletlerin insanları arasındaki muhabbet veya husûmet de o kadar güçlü olur...
Bendeniz; bir Azerbaycan Türkü'yüm. Ma'lesef yakın geçmişimizdeki mağlubiyetler sonucu, baba yurdumla aramıza sınır çizilmiş! Ata Yurdum'a, kandaşlarıma, hısım-akrabalarıma hasretle inleyerek ölen bir Baba'nın aynı hasretlerle yanan bir oğluyum... Yanlış anlaşılma olmasın lütfen!
Türk Dünyasının perâkendeliğinden her Türk gibi rahatsızım ama şahsî hayatımdan şikâyete tenezzül etmem! Milletim uğrunda ne çile varsa, gönüllü talibim!
Hürmetli Prezident;
Kastım zat-ı şahânelerine kendimi anlatmak değil! Sizin sağlığınızdan, Azerbaycan Resbublikası'nın kıyâmete kadar devamından başka bir duâm ve dileğim yoktur. Sadece bir konuya dikkatinizi çekmeye uğraşacağım.
Geçtiğimiz günlerde ad gününü yâd ettiğimiz, Kafkasya Müslüman Ziyâlılarının Manevî Atası Hasan Melik Zerdâbi'nin torunu, bir Azerbaycan ziyâlısını dikkatlerinize arz etmeğe çalışacağım.
Azerbaycan ve Türkiye ziyâlıları arasında, çok başarılı bir kültür köprülüğü yapan, Dedeleri Hesen Bey Zerdâbi'ye lâyık bir evlât olduğunu ispatlamış; milletçi-milliyetçi Türk ziyâlıları arasında özel bir pâye kazanmış Rebiyye Xanım Zerdâbi'yi dikkatlerinize ve himmetlerinize arz edeceğim!
Hesen Bey Zerdâbi'nin ad gününde; Azerbaycan Devlet Güzel Sanatlar ve Kültür Üniversitesi'nde, Azerbaycan Kültür Tarihi öğretim görevlisi Rebiyye Zerdâbi'nin görevine son verildiğini hayret ve üzüntüyle duyduk!...
Türk tarihinden, Bey'in hatâsından veya kendi adına çalışan kişilerin/büroklatların yaptığı hatâlardan sür'atle dönüp hatâyı telâfi ederek büyüdüğünü, ebedîleştiğini biliyoruz. "Bir millet, iki dövlet" vecîzesinin sahîbi bir Baba'nın Oğlu olarak sizin de Türkiye'deki Türk Milletçisi ziyâlıları çok üzen, bu uygulamaya müdâhil olmanızı, bütün samîmiyetimiz ve Türk gönlümüzle istirhâm ediyoruz.
Bizi duyduğunuz kadar, sizi duyduğumuza ve netîce ne olursa olsun sizi duymaya, sesinizi Türk Dünyasına gücümüzün yettiği kadar duyurmaya devâm edeceğimize lûtfen emîn olunuz.
İzninizle Yusuf Has Hacib'in Kutadgu Bilig'inden bir kıssa arz edeyim:
"Hakan, üç maddelik isteklerini tebaaya duyurur:
İstekleri kısa, öz ve haklı isteklerdir;
I- Yasalarıma uyun.
II- Verginizi ödeyin.
II- Dostumu dost, düşmanımı düşman belleyin...
Tebaa, ilk dîvan veya meşverette Hakan'a cevaplarını arz ederler;
I- Yasalarına uyarız, ama âdil olursa...
II- Vergilerimizi öderiz ama gümüşün âyârını düşürmezsen...
III- Dostunu dost, düşmanını düşman belleriz ama can ve mal güvenliğimizi sağlarsan..."
Saygıdeğer Prezident;
Kafkasya Müslüman Ziyâlılarının Manevî Atası Hasan Melik Zerdâbi'nin torunu Rebiyye Xanım Zerdâbi'yi, sizin yüksek himmetlerinize; sizi de Allah(c.c.)'a emânet ederek, saygılarımızın kabûlünü istirhâm ederim Efendim...
TÜRK TÜRK'Ü KORUMAZSA TANRI TÜRK'Ü KORUMAZ vesselâm...
Selâm, saygı, dua...
Mustafa ASLAN
Türkiye/ İzmir


Önemli dip not:
Bu mektubumu İlham Aliyev Cenâbları'nın resmi sitesine layihâ şeklinde yazmaya çok uğraştım.
Önce harf sayısı fazla olduğu için defalarca kısalttım. Sonra bir türlü gizli kodu yazarak göndermeyi başaramadım. Mecbûren bu şekilde açık mektup olarak yayınlamayı tercih ettim.
Selâm, sevgi, dua...

Hiç yorum yok: