Çarşamba, Kasım 14, 2012

"DİLDE, FİKİRDE BİRLİK" SAĞLANMIŞ...

Ömer Bedrettin Uşaklı;
"Kapıldım gidiyorum bahtımın rüzgârına
'Ey ufuklar!' diyorum, yolculuk var yarına!
Ayrılık görünmüşken yâr tutmuyor elimden
Misafirim ben bugün gurbet akşamlarına..."
diye hoş sedâsıyla kubbede iz bırakarak seslenirken devrinin ulaşım imkânlarıyla düz orantılı olarak, doğduğu yerden uzaklığın adına gurbet demiş! Gurbet akşamlarına misafirliği ile efkârlanmış veya efkâr dağıtmış!

Biz, dünyayı bir karışa dönüştüren ulaşım ve iletişim sâyesinde en uzak yerine bir saatte ulaşabildiğimiz dünya cenneti Vatanımızda gurbete mahkûm edilmek isteniyoruz, farkında mıyız?
Yetmez gibi dünya nizâmından sorumlu yaratıldığına inandığım Türk Milleti'nin buluşmasına, kavuşup kucaklaşıp kaynaşmasına da engel olmaya çalışanları, görmezden geliyoruz farkında mıyız?
İsmail Gaspıralı Beğ'in; "Dilde, fikirde, işte birlik!"  ülküsünün gerçekleştirilmesine çok müsâit bir zaman diliminde olmamıza rağmen; ortak dille fikir ortaklığını, işbirliğini oldurmamak için olmadık bahâneler üreten, gayr-ı millî düşünceli Haçlı işbirlikçilerine mecbûriyeti, batıcılık-medeniyetçilik-AB'cilik zannediyoruz, farkında mıyız?
Bütün engellemelere -Türk Devletleri arasında oluşturulmak istenen bütün yapay mes'elelere- rağmen, iki şair Türk gönlünün ayrı coğrafyalarda, aynı duygu ve coşkuyla Türk Dünyası'na seslenişlerine dikkat çekmeye çalışacağım!...
Uzaxdaki Yaxın Dostlarımdan, Azerbaycanlı, Odlar Yurdu gibi yüreği odlu şâirlerden, Elman Tovuz Kandaşımızın bir şiirini sunacağım önce...
Sonra, onun da varlığıyla müftehîr olduğum nezâket ve tevâzu timsâli Şair Dostum, Gönüldaşım, Ülküdaşım, Kandaşım Mehmet Emin ALPER'in, yıllardır coşkuyla kullandığım; "Ve dirildik ölümü öldüren bir ölüşle" dizesini içeren; Elman Tovuz'la aynı millî hislerle Türk Dünyasına seslendiği şiirini paylaşacak ve Emin Alper ile Elman Tovuz'un şahıslarında Türkiye ve Azerbaycan'da doğulup, yaşayanların, ayrı yerlerde aynı duygularla seslenişlerini, dikkatlerinize sunmaya çalışacağım. 

Bu vesîle ile Emin Alper ve Elman Tovuz'un "fikirde birlik"lerini buluştururken, onların sâyesinde bizim de aynı hissiyât ve hasretle hiç görüşmesek te İsmail Gaspıralı'nın; "dilde, fikirde birlik" ülküsünün, kendiliğinden gerçekleşmiş olduğunu da,Türk'ün millî ferâsetiyle bir daha iftihâr ederek göstermeğe çalışacağım!
Yeter mi? Vallahi de, Billahi de yetmez! "... işte birlik" te sür'atle sağlanmalı...
Elman Tovuz diyor ki;

ÖLÜ-DİRİLƏR

Bu torpaq min ildi döyüş altında,
Qurusu üstədir, höyüş altında.
Bir yağlı-yavanlı söyüş altında
Hər gün görüşürlər ölü-dirilər...

Bir cəsəd ağzına tıxılan cânın!

Sürünən vücûdun, yaxılan cânın.
Qayğılar içində sıxılan cânın
Ahından az qala ölü dirilər!...  (Ahından nerdeyse ölü, dirilir!)

Hələ bu gedişlə hədəfə çoxdu!

Min yatar ayğırdan bir dəvə çoxdu.
Hayana çevirsən min dəfə çoxdu
Diri ölülərdən ölü dirilər!...


Ve Mehmet Emin Alper diyor ki;

Dudaklarımızda kan ve ateşe gülen bir gülüşle
Yürüdük ölümü kıskandıran bir yürüyüşle!
Düştük te bağrına toprağın, adımız 'Vatan' oldu,
Geçtik yardan ve serden ülkü denilen düşle
Ve dirildik ölümü öldüren bir ölüşle!...

Elman Tovuz'un; "Hayana çevirsən min dəfə çoxdu/ Diri ölülərdən ölü dirilər!..." tarifi ile Emin Alper'in; "Ve dirildik ölümü öldüren bir ölüşle!..." tarifi benzeşiyor mu, hatta aynı mı, yoksa bana mı öyle geliyor?
Her iki Türk Şairinin de Türk yüreklerinden, "... satır satır yazdıklarına" Allah'ın and içtiği kalemlerinden öpüyorum vesselâm...
"VE DİRİLDİK ÖLÜMÜ ÖLDÜREN BİR ÖLÜŞLE!..."
Selâm, sevgi, duâ...
Mustafa ASLAN

Hiç yorum yok: