Salı, Mayıs 13, 2008

MEĞER DÖVDÜĞÜM, ÖZ BAŞIM İMİŞ!...

SEN DEME*

Meni belâlara garğeden** bilsen
Sen deme öz dostum, gardaşımıymış!
Gözlerimi tutup başımı kesen,
Sen deme eloğlum*** sırdaşımıymış!

Bir âfet düz yolda gaytarır**** meni,
Ele bil, dünyadan goparır meni
Gördüm bir taşkın sel aparır***** meni
Sen deme, özümün göz yaşımıymış!

Azaplı; o zâlim, zulme nûr deyir
Deryalar üsdüne saray gur deyir,
Bir özge ses mene "Durma vur!" deyir,
Sen deme, döğdüğüm öz başımıymış! Azaplı Mikâil

Kelimeler: *meğer, **düşüren, ***hemşerim, yakın komşum, ****geri çeviriyor, *****götürüyor

Sözlükler milleti; "Benzer özellikleri olan topluluk." diye tarif ediyor. Dil birliği varsa, tarih birliği varsa, kültür ve örf birliği varsa, vatan birliği varsa, din birliği varsa ve olaylar karşısında benzer tavır koyuluyorsa demek ki o kişiler aynı millet mensûbudurlar.
Hay'da, vay'da, toy'da benzer tavırlar sergileniyorsa; hay edende hay ediliyor, vay'da ve toy'da baş köşede oturuluyorsa; hay'ın, vay'ın, toy'un sahibinin yakınları vardır, milleti vardır!
Hay'da yok, vay'da yok, toy'da yok! Lâzım olmadığı zamanlarda ise baş köşelerde olan kişinin yakınlığı mı olurmuş?
Başbakan; Silâhlı Kuvvetlerimiz'in başarılarını övdü, tebrik etti. Teröristlerin sonu getiriliyor dedi. Aynı gün, Başbakanı yalanlarcasına yine bir karakolumuza saldırı yapıldı. 19-20 terörist gebertildi gebertilmesine ama 6 Mehmetçiğimiz şehit oldu!
Altı Türk evinde şivan koptu! Altı ailenin, yakınlarının, komşularının, kendilerini onlardan sayanların ciğerleri parçalandı! Altı Türk evinde "vay" vardı! Kendini Türk hiseden herkesin de bu vay'a ortak olması gerekirdi! İnsanlık ta, komşuluk ta, millet ferdi olmak ta, dindaşlık ta bunu gerektirirdi!
Ama maalesef öyle olmadı!
Ateş düştüğü yeri yaktı yine sadece!
Altı şehidimizin; vatan bütün kalsın diye, devlet devam etsin diye şehit olduğu günde, Galatasaray şampiyon oldu! Her yer sarı-kırmızı! Gökler, klakson sesinden yırtılacak gibi! Askere gitmemek için çürük raporu alabilecek kadar rüşvet paraları olan fanatik magandalar ateş üstüne ateş ettiler havalara!
Aynı saatlerde; klakson çalınarak önünden geçilen altı Türk evinde "vay" vardı! Şivan kopmuştu! Anneler Günü adı verilen bir günde, altı annenin ciğerleri sökülmüştü!
Başka hangi devlette olursa olsun, hangi millette olursa olsun, çatışmada altı askerini kaybeden millet yas tutar! Devlet, kazanılmış sportif bir yarıştan dolayı yapılan abartılı kutlamalara müdahele eder!
Bizde ise yok böyle bir şey! İnsanca davranmak, komşuca davranmak, hemşerice davranmak, milletçe davranmak, bize yasak sanki!
Altı şehidimiz varken Galatasaray'ın şampiyonluğunu abartılı bir şekilde kutlamak, entellik bizde!
Ve bu aymazlıktan, bu saygısızlıktan, bu töresizlikten korktum!
Demek ki dövdüğüm öz başım imiş!
Yoksa; aşağıdan yukarıdan yolun sonu mu görünüyor? Devletler; parasızlıktan, fakirlikten, silahsızlıktan yıkılmazlar. Ahlaksızlıktan yıkılırlar! Altı şehidin olduğu gün, şampiyonluk kutlayanlar ne kadar ahlaklılar?
Şehitlerimize rahmet, ailelerine sabırlar, Türk Silahlı Kuvvetlerimiz'e metanet ve zaferler dilerim. Başımız sağ olsun.
"TÜRK'ÜM. BU AD HER ÜNVANDAN ÜSTÜNDÜR."
Selâm, sevgi,dua...
Mustafa ASLAN

Hiç yorum yok: