Salı, Ağustos 26, 2008

ZOR SEÇİMLER...

Zaman süratli, zaman acımasız ve geçiyor.
Türkiye; "Tek Adam"dan "Suyu Arayan Adam"a doğru gidiyor siyâseten! Şevket Süreyya Aydemir'i de bilvesile yad etmiş olalım.
Önümüzde, hem de hemen yarın diyebileceğimiz kadar yakında yerel seçimler var. Kim, ne derse desin, 14'ü büyük şehir statüsünde olan 81 vilâyetli dev bir ülkeyiz biz! Avrupa'nın çoğu ülkesinin nüfusundan kat kat fazla seçmeni olan bir ülkeyiz.
Önümüzdeki yerel seçimlere becerebildiğim kadarıyla, kuş bakışı bakmaya çalışacağım. Seçim ve siyâset, siyâset adamlarının işi. İktidarda olan var, muhalefette olanlar var. İktidarda olan, dünya siyasetinde zor görülen bir beceri ile iktidardayken oylarını artırarak yeniden iktidara gelebilmeyi başaran bir parti. Daha doğrusu bir adam! Recep Tayyip Erdoğan unsuru olmasa AKP'nin değil oylarını artırmak, bir daha seçim kazanabilmesi mümkün değildi!
Şimdi AKP Kabinesindekilerin ve AKP'li vekillerin yakınlarından bazıları, sadece yakınında bulunduklarına şirin görünebilmek için bu sözümden alındıklarını söyleyecekler! Ama kendi kendi kendilerine ve çevrelerine! Söylediklerinden benim bile haberim olmayacak! Çünkü benim haberim olursa Recep Tayyip Erdoğan'ın da haberi olur, biliyorlar!
"İnadına Tayyip!" sloganıyla AKP'nin ilk kazandığı dönemde, Türkiye genelinde belediye başkanlarını Recep Tayyip Erdoğan ve yakın kurmayları seçtirdiler! Hemen hemen bütün şehirlerde, halkın tanımadığı isimler aday gösterildi! Millet, Recep Tayyip Erdoğan'ın referansına güvendiği için hiç tanımadığı adamları seçti!
Çok dolaşan birisi olarak biliyorum ki; Ankara'da Melih Gökçek hariç, hiç bir AKP'li belediye başkanından memnuniyet yok! Bir önceki seçimde sadece referansı yeten Recep Tayyip Erdoğan'ın bu yerel seçimlerde işi çok zor! Mevcut başkanlarla da devam etse, yeni adaylarla da girse, 81 vilâyetin adayı için de ayrı ayrı çalışması lâzım!
Belki de Cumhuriyet tarihinde muhalefet partilerinin elleri, ilk defa bu kadar kuvvetli. Ama muhalefet yok!
MHP; Hükümetin ve mevcut belediye başkanlarının başarısızlığını fırsat bilerek, partilerinde kendilerine yer bulamayan her kesi, davet ederek çare arıyor! Yıllardır MHP ve Ülkücü hareket'in kalesi olan İç Anadolu'da, bu tavrıyla tabanını dağıttığının farkında değil veya bilinerek yapılıyor! Bir taktiktir! İktidarın yanlışları üzerine siyaset kurarak, iktidarın dışladıklarını yanına alarak politika yapmak ta bir yoldur! Sonucunu göreceğiz!...
CHP; başta Önder Sav'ın peşpeşe attığı salvolar yüzünden zorda! Büyük Şehir staüsünde yanılmıyorsam sadece izmir var CHP'li olan. Bir de demokratik solcu Eskişehir... Hem Önder Sav'ın milleti inciten söz ve davranışları, hem de İzmir Büyük şehir Belediye Başkanı'nın durağanlığı, Deniz Baykal'ın da işini oldukça zora soktu!
Oysa İzmir'de; "9 Eylül Platformu" adıyla bir grup oluşturulmuştu. İzmir'i; Atatürk ve Cumhuriyet Kazanımlarına sahiplenmek adına AKP'ye vermemek için CHP'de, güç birliği yapılacaktı. Platformun mensupları; izmir'in etkin ve kalifiye kanaat önderlerinden oluşuyordu. Bütün partililer parti taassuplarını bir tarafa bırakarak yerel seçimlerde yek vücûd olma hazırlığındaydı. Bu oluşumdan birebir haberdardım. Deniz Baykal'ın "9 Eylül Platformu"nun davetlisi olarak İzmir'e geldiği toplantıda da vardım. İzmirli'nin Deniz Baykal'a verdiği desteği gözlemlemiştim!
Son bir aydır, İzmir'de aynı heyecan yok gibi! Deniz Baykal'ın tekrar İzmir'e yoğunlaşması, platform temsilcileriyle, süratle izmir'i konuşması gerek! Türkiye'nin en başarılı belediyecisi olduğu kadar en başarılı demogoglarından olan Melih Gökçek'le atışmaya girerek irtifa kaybeden Aziz Kocaoğlu'yla devam edecekse, süratle izmir'e gelerek Aziz Kocaoğlu ile İzmirli'yi barıştırması gerek!...
Bu seçimlerde asıl milletin işi zor!
Hükümete güvenemiyor! İktidar belediye başkanlarından ağızlar yandı! Deniz Baykal'dan başka Cumhuriyet ve Atatürk kazanımlarına sahip çıkan yok, onunda yanında Önder Sav var, durağan belediye başkanları var!... Devlet Bahçeli'yi ise ara ki bulasın!...
İktidarın da, muhalefetin de, asıl milletin de işi zor vesselam!...
"TÜRK'ÜM. BU AD HER ÜNVANDAN ÜSTÜNDÜR."
Selam, sevgi, dua...
Mustafa ASLAN...

Hiç yorum yok: